Pozdrav Kolega Prijavite Se ili se Registrirajte JEZIK:
FORUM
Novi Odgovori | Moje Teme | Postavke | Subscriptions
Odgovori
Dj Brighton Intervju
Total Views: 206 - Total Replies: 0
Jul 31 2008, 11:15 am - By dr_sc_mr

1. Za početak, reci nešto o sebi, od kud si, što studiraš i čime se bavis u slobodno vrijeme...

Pa,u slobodno vrijeme se bavim glazbom kao i u ono koje ne bi trebalo bititoliko slobodno kao i u vrijeme kada bi trebao učiti za ispite. Usputstudiram telekomunikacije...

2. Što te inspiriralo da se počneš baviti glazbom, bilo kao DJ, producent, promotor....

Glazbomsam se počeo baviti dosta rano počevši kao MC još tamo '97. Iz Hip-Hopasam izašao kada se komercijalizirao i postao potpuno negativan,veličavši samo pare, kuje, aute, lance... ukratko, postao je turbofolk. Naravno da ovime ne generaliziram i da i danas još uvijek imaodličnog Hip-Hopa ali na žalost on je u manjini. House i elektronskaglazba su po meni došli kao logičan slijed, povratak u underground gdjeje naglasak striktno na glazbi i plesu.

Mislim da me uelektronsku glazbu najviše uvukao novi trend u produkciji. Stvari supostale kompleksnije, aranžmani zanimljiviji, tempo se usporio, a samzvuk je postao vrlo ispoliran i moderan. Cijela priča je postalamuzikalnija i inteligentnija. Smatram da trenutno ima više kvalitetneglazbe nego ikada iako to za sobom povlači i onu drugu stranu priče, ato je da ima više smeća nego ikad. I to je ono što najviše buni ljudedanas i zašto neki čvrsto žive u prošlosti i tvrde kako je muzika bilabolja. A u tome i leži cijela poanta zašto sam postao DJ. Želim ljudimapredstaviti tu glazbu u najboljem mogućem svijetlu i trudim se da jedožive barem djelomično kako je ja doživljavam. A taj doživljaj je vrlospiritualan!

3. Koji su glavni glazbeni utjecaji koji su utjecali na tebe kao DJ-a/producenta ?

Neznam da li mogu izdvojiti pojedince, kao niti žanrove. Uvijek mi je tobilo teško. To je jednostavno spoj cjelokupne glazbene povijesti jerzbilja slušam širok spektar glazbe. Ali mogao bi reći da je na meneogroman utjecaj imao Reggae sa svojim pozitivnim porukama i Dub sasvojim dubokim bas linijama. Uvijek sam nekako naginjao prema deepglazbi. Također ogroman utjecaj imala je stvar/album od ManuelaGöttschinga, E2-E4. Nevjerovatno je da je nastala 1981., a i danaszvuči ispred svog vremena, 58 minuta čistog užitka.

Iunderground Disco zvuk, prije njegove popularizacije, je na mene mnogoutjecao jer je ipak, prije svega, to temelj House glazbe i čitaveclubbing kulture. To je vrlo energična glazba i teško je uopćezamisliti kakav je utjecaj imala na ljude koji su tada prvi puta čulitakvo nešto, pogotovo jer se u isto vrijeme počinju otvarati prvimoderni klubovi poput Nicky Sianovog Gallerya i kasnije ParadiseGarage-a koji su veliku pažnju pridavali lightu, a još veću soundu.Kažu da ni dan danas niti jedan klub nije uspio nadmašiti sound kakavje bio u Paradise Garage-u.

4. Kako bi opisao glazbu koju puštaš kao DJ (ili sviras kao live-act?) ?

Zasebe uvijek tvrdim da sam House DJ. Iako se u mojim setovima može naćipopriličan broj stvari sa Techno prizvukom, jako puno Tech-House-a,ponešto Dub Techno-a i minimalnijih zvukova, svim tim stvarima jezajedničko da imaju taj neki House feel, vrlo su plesne i gruvi ilimelodične i deep, za zatvoriti oči i otploviti u nepoznate galaksije. Uzadnje vrijeme dosta sam u deep vodama. Ponekad usred seta pustim nekuSoul stvar ili slično i uvijek mi je zanimljivo promatrati kako ćeljudi reagirati. Obično to vrlo dobro prihvate iako nekima vjerovatnonije jasno šta se događa. Ne bi me grizla savjest niti da svi odu domau takvom trenutku jer ako ljudi ne znaju istinski cijeniti glazbu nitime zanimaju. Radije bih vrtio za 5 istinskih ljubitelja nego za 5tisuća "daj buraz Jaguara" likova.

5. Što koristš u produkciji ? Koji ti je najdraži „instument“, opiši nam kako to izgleda kad radiš u studiju....

Zaprodukciju, kao i većina danas, koristim PC i software + MIDIklavijatura. Na žalost hardware je preskup iako mi je draži alivjerujem da se software-om danas može puno više napraviti. Bilo bipotrebno jako puno novaca uložiti u hradware da bi se dobio bolji zvuk.

6. Koje je tvoje najbolje, najintenzivnije glazbeno iskustvo u životu ?

Dalije to bio klubski party, session u studiju, kava sa tvojim glazbenimidolom, after na kojem si zasvirao, a da još uvijek traje i slično ?

Ufff,to je bio jedan divan privatni party u brdima Zagorja. Usred šume,nigdje ničega, veličanstven pogled na rijeke i brežuljke prošaraneraznim jesenskim bojama, a ujutro kompletna dolina prekrivena maglomkoja je izgledala kao da se izlila nekakva čudna, gusta tekućina kojalagano lebdi iznad zemlje...

7. Nabroji nam svoji Top 5 pjesama svih vremena, što te fasciniralo kod tih pjesama  ?

E ne može! Misija nemoguća, previše je toga da bi se izdvajalo. Stvarno previše...

8.Kada bi te Amerikanac, Afrikanac i Japanac pitali da im predstavišglazbu iz svoje zemlje, što bi oni po tvom mišljenju obavezno trebaličuti?

Sad bi ja kao trebao reći nekakav etno ili klapeili tamburice, ali nije tako. Na žalost nema previše kvalitetnetradicionalne glazbe u Hrvatskoj, a o popularnoj glazbi bolje da šutim.Ali daleko od toga da nema kvalitetne glazbe, pogotovo u zadnjevrijeme. Evo upravo slušam LP od Liquid Levela - Redemption i tu glazbubi preporučio ne samo Afrikancu, Japancu i Amerikancu već iVanzemaljcu. Predivno!

9. Možeš li nam ukratko predstaviti glazbenike  uz koje nastupaš ovo ljeto u Poratu ?

Headlinervečeri je Efdemin. Čovjek kojeg jako cijenim i kao DJa i kaoproducenta, čovjek kojeg cijenim kao umjetnika. Efdemin je zaslužan zameni ponajbolje stvari prošle godine "Lohn & Broth" i "Just ATrack" kao i za odličan album koji nosi njegovo ime. Jedan vrlopozitivan lik s kojim se veselim upoznati.

Uz Efdemina i mene,tu večer nastupa i Davor O. Još jedan, prije svega, umjetnik. Čovjekvrlo originalnog glazbenog izričaja, beskopromisan u tome što radi.Davora vrlo cijenim, i kao osobu, i kao glazbenika te smatram da će tavečer u Poratu biti zaista jedno predivno iskustvo, kako glazbeno, takoi intelektualno.

10. Što možemo očekivati od tebe u budućnosti? Pripremaš li kakvo glazbeno izdanje, DJ mix, party ili nešto drugo?

Pripremase jako puno toga. Upravo sam izbacio mix Dubina koji je odlično prošaokod publike, trenutno spremam novi mix za Proton Radio, svakog četvrtkana Radiju SC možete pratiti emisiju Kućna Glazba koju Davor i jauređujemo.

Pripremamo također party naziva DISKO KUMOVI, nakojem ćemo publici predstaviti potpuno nepoznatog, ali iznimnotalentiranog producenta i DJ, čovjeka koji doma ima preko 1000 Discovinyla. Cilj zabave je upoznati ljude sa underground plesnom glazbomsedamdesetih, prije nego su je iskvarili Studio 54 i Saturday NightFever. Oni koji očekuju da će čuti razno razne hitiće koji se zadnjih Xgodina prodaju pod Disco neka radije ostanu tu večer doma jer tamonemaju što tražiti. Ta večer je za istinske ljubitelje glazbe i plesa,za ljude koji žele saznati iz čega je House nastao. Zabava je zacrtanaza subotu 31.05. u klubu Fanatic.

Također me možete uhvatitina Mikleuška Open Air-u 07.06., u već spomenutom Poratu sa Efdeminom iDavorom 29.07. i u Boogaloo-u 08.08. gdje vrtim s još jednim čovjekomkojeg iznimno cijenim, Danielom Kunštekom i sa Lukom K. Svake drugesrijede imam rezidenciju u Fanaticu, a kao goste na tim večerimaočekujte Programa 04.06. i D°Gree-a 18.06. Svi ste pozvani naravno!

11. Link na tvoj myspace/facebook osobni web sajt ...

www.myspace.com/djbrighton
As life goes on I'm starting to learn more and more about responsibility
And I realize that everything I do is affecting the people around me 
Odgovori

*** moj-student.com ***